Dolor crònic a gat. És osteoartrosi?

26/09/2022
Joaquim Cruz Aguilar

Més d'un 90% de gats de 12 anys o més té evidències radiològiques de patir osteoartrosi.

EL MEU GAT TÉ OSTEOARTROSI?


Que un 90% dels gats de més de 12 anys pateixi osteoartrosi ( a partir d'ara OA) es BRUTAL!. Un estudi de l'any 2011 va detectar un 61% de signes de malaltia OA amb radiografies a gats majors de 6 anys. Si a aquest fet hi afegim que sols s'arriva a un diagnòstic en el 13% dels gats, amb aquestes dues dades deduim que hi ha molts, però molts gats amb OA no diagnosticada i per tant amb dolor no tractat.


A diferència dels gossos, que la enfermetat artròsica degenerativa normalment és secundaria a un fet primari (p.e un lligament creuat, una displasia de cadera, una displasia de colze...) els gats fan artrosis primaries, és a dir, no hi ha cap necessitat que pateixin una displasia per tenir artrosi de cadera o un lligament creuat trencat per tenir una artrosi de genoll.


PER TANT, SEGURAMENT ENS TROBEM DAVANT D'UNA DE LES MALALTIES MÉS INFRADIAGNOSTICADA A L'ESPÈCIE FELINA.
PERQUÈ POT PASSAR AIXÒ?


Principalment perquè el gat no mostra coixeres pràcticament mai. Si un gat té dolor deixarà de fer el seu comportament natural. I quin és el seu comportament natural? El gat és un caçador, i a la natura hauria de tenir un comportament de "caçador" durant tota la seva vida. Això vol dir, correr, saltar, empaitar ... si deixa de fer aquestes coses, no és normal. Per tant, si veiem un gat dormint tot el dia sobre un coixí del sofà, no hem de pensar "...que bé que viu..." sinó que ens hem de preocupar.


Per intentar facilitar aquesta detecció de possibles gats amb osteoartrosi, s'ha dissenyat un questionari molt senzill amb 6 preguntes de SI o NO, i que s'ha validat per detectar molts casos que fins ara passaven desapercebuts. Les 6 preguntes són:

  1. SALTA CAP AMUNT DE FORMA NORMAL?
  2. SALTA CAP AVALL DE FORMA NORMAL?
  3. PUJA ESCALES O ESCALONS DE FORMA NORMAL?
  4. BAIXA ESCALES O ESCALONS DE FORMA NORMAL?
  5. CORRE DE FORMA NORMAL?
  6. EMPAITA OBJECTES MÒBILS DE FORMA NORMAL?


Si a alguna d'aquestes preguntes responem amb un NO, hem de demanar una visita i segurament fer una Rx per detectar possible punts de OA i dolor.


Recordar que molts d'aquests pacients tenen problemes de sobrepès i no s'ha de menysprear la capacitat que té el sobrepès de generar problemes a l'espècie felina. La obesitat genera el que s'anomena SÍNDROME METABÒLIC, per tant l'obesitat per ella mateixa ÉS UNA MALALTIA. El greix es comporta com un òrgan més, dona un estat PROINFLAMATORI constant, facilitant l'aparició de mamaltia artròsica, lipidosi hepàtica i diabetes.

 


Conducta de joc normal a gat
Conducta de joc normal a gat