Paparres

Desmuntant mites sobre les paparres.

8 mites que als veterinaris ens comenten habitualment sobre aquests bitxets que afecten molt sovint a les nostres mascotes :

 

  1. LES PAPARRES MOREN DURANT L'HIVERN :  Les paparres no moren perquè arrivi l'hivern. Passen a ser menys actives durant els mesos freds però tot i això encara poden parasitar a les nostres mascotes i per tant, transmetre enfermetats potencialment mortals.
  2. NO HE VIST MAI UNA PAPARRA AL MEU GOS, NO HI HAN PAPARRES ALLÀ ON VISC :  Les paparres són presents a tot el nostre territori. Els 3 estadis capaços de parasitar gossos i gats (ninfes, larves i adults) són molt petites. Moltes infestacions passaràn desapercebudes a no ser que tinguem dotzenes d'elles enganxades a la pell o que ja portin temps suficient (sobre 1 setmana) per haver menjat prou i ser prou grosses per veure's fàcilment.
  3. LES PAPARRES ES TREUEN AMB ESMALT D'UNGLES, GASOLINA, OLI ... :  La millor manera per treure-les es agafar-les amb unes pinces de boca fina tant a propo com sigui possible de la pell i fer una estiradeta forta. Els altres mètodes poden facilitar la transmissió d'enfermetats per part de les paparres.
  4. LES PAPARRES CAUEN DELS ARBRES :  No !!!!!, viuen al terra, a la vegetació baixa. Quan l'hoste s'apropa, es deixen anar de les plantes i s'agafen al gos-gat.
  5. LES MEDICACIONS QUE M'HA DONAT EL VETERINARI NO VAN BÉ :  S'ha de tenir present que no hi ha una medicació 100% efectiva. Considereu el següent paràmetre : Si un gos passa per un camí i es troba amb 1000 garapates, un propucte el 99% efectiu (considerant un estàndar mèdic molt bó) encara deixarà vives 10 paparres. En èpoques on la exposició és molt alta, s'han de prendre mesures adicionals per a protegir l'animal.
  6. EL MEU GOS NO SURT A FORA, AIXÍ NO M'HE DE PREOCUPAR DE LES PAPARRES :  No sur ni a fer un pipí ni una caca? tingueu present que una petita sortida en una època propicia dona moltes possibilitats de patir parasitacions per paparres.
  7. JA LI DONARÉ ALGUNA COSA SI NI VEIG ALGUNA :  La prevenció és millor per al gos i té un millor cost-efecte per al propietari. Al mateix temps, en el moment que veiem paparres, aquestes ja poden haver transmès alguna enfermetat.
  8. JO SEGO EL PATI I TIRO ALGÚN INSECTICIDA, AIXÍ NO LI DONO RES AL GOS :  El gontrol ambiental és molt bó, pero forma part d'un conjunt de mesures de control, tot sol no és una bona opció. La millor opció és combinar el tractament del pati, vigilar els llocs on anem durant la època d'alta parasitació i medicar durant tot l'any al gos.