La Socialització dels cadells

Uns consells ràpids perquè el nostre gos arribi a ser el que de veritat ens agradaria.

Socialització de cadells 

  • S’anomena socialització al procés d’aprenentatge a través del qual els cadells s’acostumen a conviure amb humans, animals i diferents ambients. 
  • Una socialització correcta pot ajudar a eliminar o mitigar futurs problemes de comportament i crear un lligam correcte i per sempre entre l’animal i la nova família. 
  • Quan s’educa a un cadell per a una socialització correcta a nivell d’un ambient o família, s’ha d’oferir premis o carícies per a cada nou estímul que s’executi o s’introdueixi, serà l’associació que acabarà fent el gos, això és una educació en positiu! 
  • No s’han d’introduir cadells a ambients amb altres gossos fins que aquests no s’hagin vacunat i desparasitat correctament, consulteu amb el vostre veterinari quan és el moment òptim per aquesta introducció amb altres gossos.  

Mitjançant l’exposició dels cadells a diferents estímuls d'una manera neutre o positiva, abans que aquests desenvolupin una resposta de por cap aquestes coses, els propietaris redueixen la possibilitat de futurs problemes comportamentals, i s’ajuda a generar un lligam-vincle més fort entre els gossos i la resta de la família. L’edat crítica per a una socialització correcta és durant els primers 3-4 mesos de vida. 

Perquè és important la socialització del gos? 

Per desgràcia, els problemes comportamentals són la raó més freqüent d’abandonament d’un gos i una de les consultes més freqüents que ens trobem a les nostres clíniques. La socialització ajuda a fer gossos més tolerants als canvis del seu entorn i ajuda a prevenir problemes, generant un caràcter més equilibrat. 

Perquè s’hauria de considerar l’assistència a una classe de cadells? 

Assistir a les classes de cadells ofertades per ensinistradors professionals i veterinaris experts en educació dona al vostre cadell una oportunitat única de socialitzarse juntament amb els altres cadells assistents, altres propietaris i nens. 

Per assistir a aquestes classes és important que s’hagin vacunat i desparasitat de forma prèvia, per assegurar que si s’exposa a algun tipus de malaltia o paràsit aquest estigui correctament protegit. Seria important vacunar com a mínim unes 2 setmanes abans.

Què puc fer per ajudar a socialitzar correctament el meu cadell? 

El gol d’una correcta socialització és exposar al cadell a gent diferent, animals, ambients i estímuls d’una manera segura, sense generar experiències desagradables. 

  • Comencem per familiaritzar el nostre cadell amb les nostres carícies. Sempre que sigui possible has d’intentar agafar el peu del gos, les orelles, la boca i tot el cos. Un cop el cadell se sent tranquil i segur amb aquestes manipulacions, serà més fàcil per vosaltres en un futur tallar les ungles, netejar les dents, netejar les orelles i donar medicacions.
  • Un cop aconseguit això, continuem… Introduïm el cadell a gent diferent, de diferents edats, sexes, pesos i races. Si ho tolera, s’ha d’intentar que gent diferent col·labori tocant també els peus, orelles, boca i cos complet. Això ajudarà a que el cadell es senti millor quan sigui manipulat a la consulta veterinària o a la perruqueria. 
  • És molt important també que el gosset aprengui a estar còmode amb altres animals, principalment gossos. Per aquest punt és molt útil assistir a les ja mencionades classes de cadells. Aquests llocs solen ser espai segurs per exposar el cadell a altres animals ja que a tots se'ls hi requerirà la pauta de vacunes i desparasitacions obligatories. En general s’hauria d’evitar portar al gosset a un lloc públic o parc fins que la pauta de vacunes s’hagi acabat, que això serà aproximadament al voltant de la 10ª setmana. Exposar al cadell a una enfermetat infecciosa abans no s’hagi vacunat apropiadament (per exemple parvovirus) pot tenir un resultats nefastos.

Com hem vist, aquest periode és important per adaptar el cadell a totes les situacions i sorolls que formaran part del seu món definitiu, des d'anar en cotxe a sentir el soroll d’una aspiradora. Un cop el teu gosset s’ha vacunat completament, pots agafar-lo i anar a llocs com el parc, la perruqueria, botigues, carrers ... per a poder sentir sons, olors i ambients diferents. Recorda que cada cop que s’oferti un estímul nou i diferent, la recompensa positiva en forma de caricies, paraules o premis ha de ser-hi, així associarà la gent nova, nous animals o nous ambients amb els reforços positius que nosaltres anem fent.

Dr. Joaquim Cruz Aguilar