Puces i paparres

Molt important tenir 4 idees clares sobre aquests bitxets !

Prevenció de puces i paparres

  • Les puces i les paparres són paràsits externs que provoquen una extrema molèstia i transmeten malalties molt serioses als gossos, gats i evidentment ... a les persones.
  • Es pot prevenir de forma relativament fàcil la molèstia de tenir puces i paparres amb la utilització de productes segurs, fàcils d’administrar i molt efectius.
  • La prescripció antiparasitària moltes vegades obliga al tractament de l’interior de casa i també del jardí. També és molt útil mantenir lluny als gossos i als gats de les àrees on podem pensar que s’amaguen aquestes puces i paparres. 

Què són les puces i les paparres ? 

Les puces i les paparres són paràsits externs que poden provocar molta molèstia a la seva mascota i al mateix temps poden transmetre malalties molt importants. 

Puces 

Les puces són insectes que viuen al nostre voltant, les podem trobar pràcticament a tot arreu. Hi han més de 2000 espècies de puces però la que nosaltres veiem de forma més comú es la puça del gat, que encara que sembli estrany és la que trobem amb més freqüència a sobre dels gossos també. 

Degut al seu cicle de vida l’eliminació pot ser molt complicada a vegades. S’ha de tenir present que les puces posen els ous al terra, no sobre el gos o el gat i aquesta és la principal dificultat en la seva eliminació i futur control. Per utilitzar una comparativa fàcil d’entendre és com si els polls dels nens deixessin els ous no sobre els cabells sinó per tota la casa … us imagineu la dificultat per controlar-los? 

Una de les problemàtiques més habituals que provoquen les puces és el que els veterinaris anomenem DAPP (dermatitis al·lèrgica a picada de puça), que no és res més que una severa reacció al·lèrgica a la saliva injectada per la puça en el moment de la picada. Alguns animals són tant al·lèrgics que en tenen prou amb una picada per generar una resposta extremadament prurítica. En els casos més severs  poden generar un comportament de rascat i mossegades a la zona afectada, suficient per provocar unes dermatitis auto traumàtiques molt importants, que generalment acabaran fent infeccions bacterianes o fúngiques secundaries. 

Una cosa molt important també, és que les puces tenen un paper important en la transmissió d’alguns tipus de paràsits intestinals i malalties bacterianes com la bartonel·losis (febre de l’esgarrapada del gat). 

Finalment, en infestacions molt severes, especialment en animals vells o molt joves, les puces poden ingerir suficient sang com per generar un quadre anèmic important. 

Les puces estan presents a tota la península. Prefereixen calor i humitat, per tant les manifestacions seran importants al principi de l’estiu i al final també. Tot i això s’ha de tenir present que és un paràsit amb el que ens hi barallarem tot l’any i sobre la puça no es pot baixar mai la guàrdia. 

Paparres 

Les paparres no són insectes però estan relacionades de forma molt propera amb les aranyes, escorpits i àcars. Hi ha aproximadament 80 espècies diferents de paparres però només unes poques són problemàtiques als animals de companyia, bàsicament tres. 

Tot i que les picades de paparra són doloroses i irritants, el problema principal és la gran quantitat de patologies que poden transmetre als gossos i a les persones : malaltia de lyme, babesiosis, anaplasmosis, ehrlichiosis, febre de les muntanyes rocoses … Aquestes malalties són molt greus i moltes vegades poden generar la mort de l’animal si no es diagnostiquen a temps. 

Les paparres son paràsits estacionals, a diferència de les puces, i la seva incidència és molt alta durant els mesos de temperatures mitges, bona vegetació i humitat, per tant la primavera i finals d’estiu o principis de tardor seran les seves èpoques preferides. 

Com puc saber si el meu animal té puces o paparres? 

Les paparres grosses poden veure’s sortir de les zones de pel o palpar-se fàcilment, especialment quan estan “gordes” després de menjar. Les fases joves de les paparres són molt petites, heu de tenir present que les larves més petites no fan gaire més que la mida d’un cap d’agulla, per tant és extremadament complicat poder-les veure. 

Un rascat repetitiu pot ser un signe inequívoc que el vostre animal pot tenir puces. Les puces adultes poden arribar-se a veure sobre el gos (normalment quan la seva càrrega és alta) però les fases larvàries o els ous son pràcticament impossibles de detectar. Per detectar les puces adultes es poden utilitzar raspalls de pua molt fina que també ens ajudaran a detectar les caques que les puces poden haver deixat. 

Un “truquito”:  Poseu el vostre gos o gat sobre una superfície llisa i neta. El raspalleu durant una bona estona i després l’espolseu bé. Agafeu un paper de cuina blanc i humit amb una miqueta d’aigua i netegeu bé la zona de la superfície sobre la que estava el gos o el gat. La puça menja sang i defeca sang, per tant si al cap d’uns 5 minuts el paper té petites taques vermelles, és que sobre el gos o el gat hi ha puces. Finalment heu de tenir present que els gats no es rasquen d’una forma tradicional, ells exageren un comportament natural de llepada que en diem “grooming”, per tant un gat que es llepa massa (inclús fins arribar a generar zones sense pèl) és un gat que pot tenir picor i pot tenir puces. 

Com puc prevenir les puces i les paparres?

Hi han molt productes, segurs, efectius i fàcils d’administrar tant a gos com a gat. Hi ha productes per prendre per via oral, esprais, solucions spot-on, collars … Escollir el producte adequat o la combinació de productes és una feina que recau sobre el veterinari, ja que avui en dia poden existir diferents tractaments en funció del tipus de vida de la vostra mascota. 

Cal tenir present que un cop s’ha detectat una infestació de puces sobre un gos o un gat, aquesta pot ser extremadament difícil de solucionar. És molt possible que sigui necessari repetir diverses vegades tractaments i generalment serà imprescindible tractar l’entorn allà on viu el gos o el gat. Per això mateix si hi ha més animals a casa és molt important TRACTAR-LOS A TOTS !!!

Dr. Joaquim Cruz Aguilar

  • puça vista amb una lupa

    puça vista amb una lupa

  • paparra

    paparra

  • manera correcta d'extreure una paparra. primer s'aplica alcohol i al cap d'una estona s'estira amb pinçes de la base.

    manera correcta d'extreure una paparra. primer s'aplica alcohol i al cap d'una estona s'estira amb pinçes de la base.