La "pastilla de Sant Joan"

A CLÍNICA VETERINÀRIA LA SELVA desaconsellem enèrgicament la utilització de l'acepromacina "pastilla de Sant Joan" pel tractament agut de problemes provocats per por (fòbia) a sorolls intensos. La seva utilització ha estat molt intensa durant molts anys i actualment, encara és un dels fàrmacs més utilitzats i més demanats a la consulta. 

Ja fa uns 2 anys, el grup d'especialistes en etologia (GRETCA) , va publicar unes recomanacions on s'insistia en la seva NO UTILITZACIÓ. Si al nostre gos li donem aquestes pastilles per tractar un dia de petards, trons o altres estímuls de forts sorolls, no sols no aconseguim solucionar el problema sinó que l'empitjorem. 

Els símptomes que pot presentar un animal amb fòbies a sorolls intensos és una resposta fisiològica exagerada i que no concorda amb la magnitud de l'estímul : tremolors, midriasi (dilatació de les pupil.les), panteix, ansietat, hipersalivació, intents de fugida o amagar-se, micció i defecació, destrucció, deambulació, etc ...  

Quan nosaltres donem acepromacina ("pastilla de Sant Joan") el que busquem és que el nostre gos no tingui por en aquelles situacions que normalment la podrien generar. AIXÒ NO PASSA !!!. El principal efecte de l'acepromacina i que fa que no sigui desitjable la seva utilització a les FÒBIES es que disminueix molt les respostes motores però no altera en absolut la percepció sensorial. El resultat d'això es un animal que es perfectament capaç de percebre l'estímul amenaçant però la seva capacitat de resposta motora està molt alterada. Això genera un INCREMENT de l'estat d'ansietat, un greu empitjorament del seu benestar i en moltes ocasions un empitjorament de la FÒBIA. Un altre problema afegit és que desinhibeix la conducta agressiva, augmentat la perillositat cap al mateix propietari i l'entorn.