Prevenció de la leishmaniosi

4 consells clars sobre les diferents opcions de medicina preventiva que existeixen actualment.

La zona on residim és considerada con una zona ENDÈMICA de leishmania, amb prevalences variables que es situen entre un 5 i un 20%. Aquest fet fa que durant el període en el que el mosquit que transmet aquesta malaltia s’activa, tinguem que ser extremadament prudents amb les mesures PREVENTIVES que utilitzem per la possible infecció. A la nostra zona es considera que el període d’activació del mosquit va dels mesos de MAIG a OCTUBRE amb petites variacions anuals. 

La possibilitat de que un gos agafi la leishmaniosi augmentarà pel sol fet de : 

 • Pertànyer a raçes típicament més problemàtiques amb la infecció, com el BÓXER, ROTTWEILLER, COCKER i PASTOR ALEMANY.
 • Residir en una àrea ENDÈMICA.
 • Si el gos dorm fora de casa (hem de pensar que les hores de màxima activitat del mosquit són desde la posta de sol fins a la mitjanit) 

Actualment disposem de 3 maneres de prevenir aquesta greu malaltia : 

 1. VACUNES. Canileish® i Letifend
 2. XAROP. Leishguard®
 3. PREVENIR LA PICADA. Scalibor® 

Fins ara la única arma que disposàvem per prevenir la infecció era intentar evitar la picada del mosquit al nostre gos. Segurament el producte més utilitzat i amb millor funcionament és el collar Scalibor®. A partir del segon trimestre del 2012, van sortir al mercat 2 productes que milloren la resposta immunitaria que té el gos un cop el paràsit és inoculat pel mosquit. La efectivitat d’aquests 2 fàrmacs és molt alta, i escollir-ne o l’un o l’altre dependrà de casa cas. És evident que aquest dos sempre serà millor que s’utilitzin juntament amb l’scalibor® per millorar la protecció. Intentem de totes totes evitar la picada, però si el mosquit pica, el sistema immune del gos estarà preparat per respondre adequadament.

L'any 2016, els laboratoris LETI, van treure al mercat la vacuna Letifend. Aquesta vacuna és la que actualment apliquem a la nostra clínica. A diferència de la Canileish, únicament requereix 1 sola administració, comença a actuar de forma molt ràpida i té uns nivells de protecció que volten el 80%. Una diferència remarcable també respecte l'altre vacuna és la nul.la incidència d'efectes secundaris a la seva administració.

 

ÉS EVIDENT QUE ELS GOSSOS QUE VIUEN EN ZONES ENDÈMIQUES COM LA NOSTRA, ÉS EXTREMADAMENT IMPORTANT PRENDRE ALGÚN TIPUS DE MESURA PER EVITAR EL CONTAGI. ELS GOSSOS ES TROBEN EN EVIDENT RISC TOT I FENT VIDA A INTERIOR.

 

  

 1. VACUNA (Canileish) : El primer any de tractament consta de 3 dosis, separades 3 setmanes cada una. El cost de la vacunació es de 47€ per dosi (amb el primer test de leishmania inclòs). La ventatge és que a partir del moment de la vacunació, tenim 1 any per davant, sense haber de pensar en dosis de xarop diàries o repeticions mensuals.
 2. VACUNA (Letifend) : El primer any sols requereix una sola administració i a partir d'aquí els pacients es vacunen un cop l'any. Abans de la col.locació farem sempre un test de leishmania per saber si el gos està infectat o no.
 3. XAROP : S’ha de tenir present que s’ha de donar durant 30 dies seguits i llavors tornar a repetir-ho al cap de 3 mesos. El nivell de protecció que dona, quan s’utilitza juntament amb el collar, s’ha vist que ronda el 98%. Fàcil d’administrar, té bon gust, es pot donar juntament amb el menjar i és relativament econòmic. Té un preu de menys de 16€.
 • Xarop leishguard d'Esteve

  Xarop leishguard d'Esteve

 • Vacuna Canileish de Virbac

  Vacuna Canileish de Virbac

 • Collar Scalibor d'Intervet

  Collar Scalibor d'Intervet