HORARI D'OBERTURA
De Dll a Dv de de 10 h a 19 hDissabtes de 9 h a 13h.
LA NOSTRA LOCALITZACIÓ
Plaça Farners, 14 baixosSta. Coloma de Farners
TRUCA'NS AL
972 84 30 86- Inici>
- Cal tenir present...>
- Vacunació dels Gossos
Vacunació dels Gossos
Perquè es vacunen, quan i de quines enfermetats.
El gos rep les defenses que necessita per viure les primeres setmanes del calostre (llet que li dona la mare les primeres hores) de la seva mare i a través de la placenta. Aquestes primeres defenses son el que nosaltres en diem passives, es a dir, que en un període de 4 a 6 setmanes s’esgotaran i el cadell haurà de començar a generar les seves pròpies, els seus propis anticossos. Es aquest el motiu el que fa que les parvovirosis, broms i coronavirus, de forma característica es presentin al voltant de la 4ª - 6ª setmana, ja que havans seran les defenses de la mare les que controlaran aquestes infeccions. En aquest moment es quan el veterinari entrarà amb la pauta de vacunes.
El fet de no vacunar només 1 vegada es degut a que la vacuna xocarà de forma directe amb els anticossos que encara tingui el cadell de la mare, necessitant una segona i una tercera dosi per arribar a assolir un grau de protecció correcte en la pràctica totalitat dels gossos al final d’aquesta triple dosi vacunal.
Abans de l’administració de la vacuna, el veterinari farà una exploració general de l’animal per descartar qualsevol malaltia ja existent i que posi en perill la seva salut. Qualsevol sospita haurà de ser investigada, ja que una vacuna podria desencadenar o empitjorar un problema previ existent. És una bona oportunitat per comentar al veterinari qualsevol dubte que tinguem, ja que com a propietaris passem molt temps amb la nostra mascota i és possible detectar problemes que a vegades durant una breu exploració serà molt difícil detectar-los i que poden ser igualment importants.
La pauta vacunal dels gossos està força “estandaritzada” de base tot i que com a humana, existeixen vacunes especials que el veterinari haurà de valorar si s’escauen en algun moment determinat de la vida del nostre gosset. Per exemple, la vacuna de traqueobronquitis, la vacuna d’herpesvirus i la vacuna de leishmania .
És important recordar que l’efectivitat de les vacunes no dura per sempre i que tenen que ser administrades 1 cop cada any per a mantenir alt el nivell d’anticossos del gos i poder-lo protegir de manera efectiva. La responsabilitat de saber quan toca la vacuna i tenir la cartilla actualitzada recau sobre el propietari, tot i que algunes clíniques veterinàries enviem cartes per a recordar aquest fet als nostres clients.
Existeixen diverses pautes de vacunació inicials, tot i que la mes utilitzada segurament és :
- A les 6 setmanes una vacunació divalent amb parvovirus i brom. També podríem començar una miqueta abans i aplicar sols una monovalent de parvovirus.
- A les 8 setmanes una vacuna complerta, amb parvovirus, brom, hepatitis, parainfluença i leptospirosi.
- A les 10 setmanes repetició de la vacuna de les 8.
És important no allargar massa aquestes 10 setmanes ja que llavors el cadell tardarà molt a fer una vida normal i això podrà influir en el seu desenvolupament i socialització futurs. Llegiu : http://www.clinicaveterinarialaselva.cat/ca/cal-tenir-present/la-socialitzacio-dels-cadells/