Vacunes a Gat

10/09/2022
Joaquim Cruz Aguilar

Tot i que poc a poc ho anem corregint, el percentatge de gats vacunats respecte a gos encara és massa baix

Els gats són animals on la pauta vacunal és especialment important, ja que pateixen gran quantitat de malalties víriques contagioses i algunes d'elles molt complicades. Els gats que surten fora o poden tenir contacte amb altres gats es vacunen de Leucemia vírica felina i la triple vírica que també es posa als gats que sols estàn a dins de casa. 

La vacunació triple vírica felina porta 3 virus molt comuns a gats : HERPESVIRUS, CALICIVIRUS i PARVOVIRUS (panleucopenia). Si que és cert que no són enfermetats mortals a gats (la major part de vegades), però generen molt volum de visites al veterinari, molt tipus de medicacions diferents i els herpesvirus i els calicivirus poden esdevenir crònics. Són virus que donen sobretot problemàtica respiratoria, rinitis, conjuntivitis i estomatitis, és molt característic dels Calicivirus les ulceracions linguals. Els gats amb ulceres linguals tenen molta dificultat per menjar i també persen saliva tot el dia.

Les 3 malalties greus, d'origen víric a gat són : LEUCÈMIA, INMUNODEFICIENCIA i PERITONITIS. D'aquestes 3, a Europa sols podem vacunar de Leucèmia i Peritonitis, i d'aquestes 2 la més utilitzada és la de Leucèmia, la Peritonitis és una malaltia molt complexe on cada vegada queda més en desús la vacuna degut a la seva poca efectivitat.

Us deixo una imatge d'unes fortes ulceracions linguals per CALICIVIRUS a gat. El propietari explicava que no menjava res i que gotejava saliva tot el dia.